Rimburg, over oorlog en vrijheid

Een nieuw boek
Begin 2023 werd Jean benaderd door Joep Kleinen, voorzitter van de Dorpsraad. In 2024 viel er iets te vieren in het dorp, namelijk de Belangenvereniging Rimburg bestond 20 jaar en het feit dat in dat jaar het dorp 80 jaar geleden bevrijd was. Dit laatste feit wilde men aangrijpen om nog eens stil te staan hoe een en ander in die nare oorlogsperiode en in aanloop naar de echte bevrijding was verlopen. Waarom? Herinneringen daaraan vervagen, maar dienen voor de toekomst voor jong en oud bewaard te blijven. Vandaar het verzoek van de Dorpsraad om de persoonlijke verhalen van de Rimburgers uit die dagen op te schrijven en te bundelen in een boekwerk. Jean stemde toe, ofschoon hij zich bewust was van de enorme klus die op zijn bordje terechtkwam.
Gelukkig kon hij putten uit reeds verschenen artikelen. Een nog nooit eerder gepubliceerd dagboek en een aantal interviews met nu nog levende dorpsbewoners leverden voldoende stof voor het unieke boekwerk. Het is af, de presentatie volgt dit jaar op zondag 6 oktober tijdens de viering van ‘Rimburg 80 jaar bevrijd’.

Een kort overzicht over de inhoud:
Onder de titel ‘Rimburg, over oorlog en vrijheid’ neemt de schrijver ons mee terug in de tijd. Het meer dan 200 pagina’s tellende document bestaat uit 9 onderdelen.
‘Rimburg en de Worm’ (1) verhaalt over de betekenis van de rivier voor het dorp en vormde een hindernis bij het doorbreken van de Siegfriedlinie in de strijd om Aken. In ‘Aan het front en Niemandsland’ (2) staat het dagboek van Anton van den Bercken centraal. Een gegraven schuilplek bood veiligheid in een Rimburg, dat weer even zelfstandig in Niemandsland lag en op zichzelf was aangewezen. Albert Verreck, Jan Schurer, Pierre Peters en Hilde Eijgelshoven-Gillissen komen aan het woord in ‘Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog’ (3), terwijl de laatste nog een angstig avontuur beleefde. In ‘Jodenvervolging / kinderopvang’ (4) staat het verhaal van de Joodse familie Schoemann en eveneens de opvang van 2 Rotterdamse oorlogskinderen. ‘Terug naar Raunau’ en ‘Voer voor de konijnen ... en dan verdwijnen’ zijn twee hoofdstukken in het onderdeel ‘Rimburgse families’ (5) over hun specifieke geschiedenis in de oorlog. ‘Collaboratie / Spionage / Verzet’ (6) behandelt hoe men met de Duitse bezetter omging, er verzet was door Huub Vreuls en er na de oorlog een heuse dubbelspionne in Rimburg heeft gewoond. Zij zorgde in en na de oorlog voor heel wat overlast tot in de hoogste kringen.
De ligging van Rimburg aan de Worm heeft eeuwenlang een militaire betekenis gehad. Vooral de rol van het kasteel is historisch gezien cruciaal. In ‘Rimburg en soldaten’ (7): Een terugblik op het kasteel vóór, tijdens en na de oorlog. Natuurlijk is er aandacht voor de Oud-strijders 1940-1945, daarbij worden de jongemannen in Duitse krijgsdienst niet vergeten. ‘Vrede en monumenten’ (8) behoeft geen nadere uitleg. De oude foto’s van de vredesoptocht in het dorp zullen heel zeker herinneringen oproepen bij familieleden. ‘Tot slot’ (9) bevat een ‘Brokkelzer miesj-masj’ (een mengelmoes van uitspraken, feitjes en cartoons), een dankwoord en het afsluitende gedicht ‘Mie Wormdal’.

Gelet op het beperkt aantal te drukken exemplaren is het verstandig om vooraf een exemplaar te reserveren. Zo bent u verzekerd van dit document, want op=op.