De Worm

 

“de Worm, grensrivier in Kerkrade / Herzogenrath en Landgraaf / Übach-Palenberg”                         

Ik, Jean Paulssen, inwoner van Rimburg in het Wormdal en lid van het OCGL heb me de afgelopen jaren intensief bezig gehouden met de Worm. Vanaf mijn jeugd kwam ik er al mee in aanraking, want de tuin van mijn ouderlijk huis grensde aan deze beek. Toentertijd een smerige zwarte stroom, eigenlijk meer een open riool. Veel leven zat er niet in het riviertje. Hier en daar een snel wegschietend waterhoentje. Er zaten wel veel ratten. Geen wonder, want de mens kiepte er alles in, etensresten en ander afval. Toch werd er door ons gespeeld, zoals bootjes laten varen, dammetjes bouwen en ‘sjiebelen’. Dit laatste was met een platte steen rakelings over het water gooien, waarbij het aantal keren werd geteld, dat de steen achter elkaar het water raakte. Ook ging ik met vriendjes ‘op ontdekkingsreis’. Aangespoelde spullen zoeken, waaronder vooral balletjes. Eigenlijk was het achterafgezien onverantwoord om in die troep te spelen.
Hoe anders is het nu. Een snelstromende rivier, helder en vol leven, kortom een plek, waar rondom het heerlijk toeven is. Het fraaie Wormdal zit daardoor duidelijk in de lift. Daar willen de bezoekers natuurlijk wat meer van weten, het gebied beter leren kennen. Niet alleen de recreanten, maar ook de bewoners uit dit dal zitten met talloze vragen over de ‘naamgeefster’. Waar ontstaat ze, wat is en was de invloed van de rivier, wie woonden er, wat gebeurde er? Vragen om te beantwoorden. Dit was voor mij aanleiding om me wat meer te gaan verdiepen in de historie van de Worm. Ik dook in de archieven en naslagwerken, daarbij zelf op pad gaand met de fotocamera. Ik kan jullie verzekeren, dat het een flinke klus was. Een en ander heeft geresulteerd in een werkstuk van 136 pagina’s. Het OCGL vond het de moeite waard om van mijn studie een boekwerk in kleur te laten drukken. Met hun hulp en ondersteuning was ik natuurlijk blij. Zeker in deze tijd van crisis. De lezer nu kan tijdens een tocht stroomafwaarts vanaf Herzogenrath tot Zweibrüggen  in de 12 hoofdstukken meer te weten komen over de geschiedenis en het leven aan beide zijden van deze grensrivier.

11 juli is het zover. Dan volgt in Rimburg in zaal ‘d’r Eck’ op feestelijke wijze de presentatie van het boek, dat als nr.17 in de serie ‘Ken Landgraaf ‘ wordt uitgegeven.  

 

 (Gezicht Wormdal vanaf de Rimburgerweg richting Dld, met overstroming rond 1930-glasplaat nr 26 van M. Wetzels)

Vanaf zaterdag 12 juli is het boek voor de prijs van € 17,50 verkrijgbaar. In Nieuwenhagen bij het OCGL, an de Voeëgelsjtang 12  en bij Bruna; in Schaesberg bij Funcken; in Waubach bij Kick en kapper Smeets; in Rimburg bij café d’r Eck en in Kerkrade bij ‘Leeskunst’. De prijs voor leden van het OCGL blijft € 13,50.

 

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van het boek

Op vrijdag 11 juli werd het boek onder grote belangstelling gepresenteerd,
kijk hier voor een fotoverslag ervan.

 

 
welkom genealogie Paulssen  kinderboek: gidder deërke ... ee plezeërke nieuw kinderboek de
Worm
algemene informatie onze familie Paulssen (voor)leesboek: Vertel mich nog ins get carnavalsliedjes  links
nieuws

familiebijeenkomst 2005 Jabeek

overige publicaties verre reizen contact